Soita heti: 040 546 8080
Ma-Pe: 10.00-17.00 La, Su: Sopimuksen mukaan
Takaisin blogin etusivulle
Akne
4 yleisintä syytä, mistä akne johtuu
3.21.2024 10:05
Appelsiinin puolikkaita keltaisella taustalla.

Olen aiemmissa kirjoituksissani käynytkin läpi syitä mistä akne johtuu. Mutta käydään ne yleisimmät syyt läpi, jotta voit hieman paremmin ymmärtää aknea ja sen hoitamista. Akne on iholla näkyvä oire, mutta syyt ovat useimmiten syvemmällä. Yksin näiden syiden löytäminen on vaikeaa. Kannattaakin kääntyä ihonhoidonammattilaisen tai lääkärin puoleen jos tarvitset apua.

3 asiaa mitä et halua syödä, jos sinulla on akne.

4 syytä mistä akne voi johtua

  • Hormonit
  • A-vitamiinin puutos
  • Ruokavalio
  • Lääkkeet

Hormonit

Niin naisilla kuin miehilläkin hormonit ovat usein syy aknen syntyyn. Hormonit heittelevät elämän eri vaiheissa. Joskus hormonit tasaantuvat itsestään esimerkiksi teini-iän mentyä ohi tai lapsen saannin jälkeen pikku hiljaa. Hormoniaknen hoito on hyvin haastavaa, sillä sen syy on meidän ihonhoidonammattilaisten ulottumattomissa. Voimme onneksi lieventää oireita ja estää niitä tulemasta pahoina. Niin kauan kun hormonit ovat epätasapainossa uusia epäpuhtauksia syntyy, joten iho tarvitsee jatkuvaa ja hyvää ihonhoitoa.

A-vitamiinin puutos

Kuulostaa ihan huuhaalta tai vähintäänkin oudolta. Mutta totta se on. A-vitamiini on tärkeä ainesosa ihossa ja sen puutos voi johtaa aknen syntyyn. Hyvin tunnettu aknelääke (Roaccutan) onkin a-vitamiini johdannainen. A-vitamiinia suosin saatavaksi ihonhoitotuotteista, mutta sen saanti sisäisesti monipuolisesta ruokavaliosta on myös hyväksi ihollesi. A-vitamiinituotteita valitessa ole tarkka, että se on laadukas. Löydät tätä vitamiinia yleisimmin retinolin muodossa, mutta myös muita a-vitamiinin muotoja on olemassa. Retinoli muotona on se, joka tuottaa herkimmin reaktioita ihossa sekä herkistymistä auringonvalolle.

Ruokavalio

Tämä aihe on haastava.. Pitäisikö aknesta kärsivältä kieltää esim. suklaa, perunat tai maito? Näillä kaikilla on taustalla hyvä syy miksi niitä ei suositella akneiholle.

Olen sitä mieltä, että hyvä ja monipuolinen ruokavalio on kaiken a ja o.

Olen nähnyt työssäni asiakkaita, jotka syövät tai juovat tiettyä ruoka-ainetta erittäin paljon päivittäin. Ja sen kyllä huomaa. Mutta kun niiden "liikakäyttö" vaihdetaan kohtuulliseen, alkaa finnitkin rauhoittua. Joskus voi olla hyvä, ottaa totaalinen kuuri jolloin lopetetaan esimerkiksi sokerin syönti joksikin aikaa kokonaan. Näin saadaan keho nollattua ja lähemmäs normaalitilaa. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla pysyvä ratkaisu, mutta jatkossa on oltava tarkka ettei palaa vanhoihin tapoihin, jotka olet juuri saanut eliminoitua.

Lääkkeet

Jotkin lääkkeet ja varsinkin kauan syötynä voivat aiheuttaa suolistossa ongelmia. Tällöin hyvät ravinteet ruuasta eivät imeydy. Jotta ihosikin voisi hyvin, on sen saatava oikeita vitamiineja ja ravintoaineita. Tämä pätee myös toisinpäin. Jos vatsasi kanssa on ongelmia, jolloin ruoka ei imeydy niin kannattaa tutkia miten saisit vatsasi tasapainoon.

Aknelääkkeetkin ja monta kuuria syötynä ei välttämättä ole ihanteellista suolistollesi. Sekä jotkin näistä lääkkeistä eivät vie syyllistä akneen pois, vaan hetkellisesti sen oireet.

Kuuluthan jo Liity mukaan, jotta sinulta ei mikään bogipostaus tai ihonhoitovinkkini ohi!

Jatka lukemista
Ota yhteyttä
Peuranpolvi 6, 40400 Jyväskylä
Sähköposti: senjasoukka@gmail.com
Puhelin: 040 546 8080
Yhteistyökumppanit
Sivujen toteutus jyDev Oy