Soita heti: 040 546 8080
Ma-Pe: 10.00-17.00 La, Su: Sopimuksen mukaan
Takaisin blogin etusivulle
Akne
Onko minulla akne? Näin tunnistat sen
3.21.2024 10:05
Appelsiinin puolikkaita keltaisella taustalla.

Aknea on monta eri muotoa ja toisilla se on näkyvämpää kuin toisilla.

Mistä siis erotat onko ihosi vain sekaiho vai onko siinä akne?

Näistä voit tunnistaa jos sinulla on akne. Käy kuitenkin ihotautilääkärillä jos et ole varma mikä ihossasi on. Voit myös käydä ihonhoidonammattilaisella, joka voi antaa arvion. Esimerkiksi ruusufinni voi näyttää aknen kaltaiselta ja sen hoito on aivan erilaista kuin akne ihon.

Mitä jos voisit päästä lähemmäs täydellistä ihoa jo viikossa? Saat ilmaisen oppaani Täydellinen iho viikossa ja liity samalla positiiviseen sisäpiiriini. Liity mukaan oikealta "Liity sisäpiiriin".

Normaali sekaiho vs. akne

Normaalissa sekaihossa voi siis olla epäpuhtauksia ja kuivuutta tai normaalia ihoa sekaisin. Tässä ihossa epäpuhtaudet ovat pääasiassa T-alueella eli nenä, otsa leuka seudulla. T-alueen epäpuhtaudet ovat pieniä nuden / vaalean harmaan värisiä tukkeumia. Silloin tällöin iholle voi tulla esimerkiksi finni tai pari. Myös valkopäitä ja mustapäitä, mutta vain yksittäisiä.

Akneiholla on epäpuhtauksia enemmän. Niitä voi olla vain tietyllä alueella kuten leuassa tai sitten kauttaaltaan koko kasvoilla, kaulalla, selässä, rintakehässä, pakaroissa ja käsivarsilla. Niitä on jatkuvasti eikä esimerkiksi vain juuri ennen kuukautisia. Aknessa esiintyy useimmiten isoja tulehtuneita finnejä tai iholla voi olla iso kipeä paukama.

Kuka voi saada aknen?

Kuka vaan oikeastaan. Teini-iässä useimmiten syynä ovat hormonit, naisilla 30 vuotiaana taas hormonit jos on raskaana tai imettää. Viidenkympin iässä naisilla naishormonit laskevat vaihdevuosien aikaan joka voi aiheuttaa aknea. Myös nuorilla naisilla hormoniset ehkäisymenetelmät voivat saada aikaan aknen. Miehilläkin aknea on paljon, koska mieshormonit ovat yksi aknen aiheuttajista.

Urheilijat ovat myös yksi ryhmä, joilla akne ei ole epätavallista. Varsinkin jos käyttää heraproteiinia usein lihasmassan ylläpitoon. Tietysti kova hikoilu ja huono puhdistautuminen ravitsee aknea.

Aknen saamiseen ei välttämättä ole yksiselitteistä syytä. Geeniperimä, työ, ihonhoitorutiinit, stressi, lääkkeet, tai vaikka a-vitamiinin puutos voivat olla syypäitä. Itse olen sitä mieltä, että ruokavaliolla on suuri osuus aknen hoidossa, mutta se ei välttämättä ole ainut syy. Tätä pohjimmaista syytä on hyvä etsiä, jotta osataan vähentää aknen aiheuttajaa. Kuitenkin ihonhoito ulkoisesti auttaa tuomaan tuloksia ja mielenrauhaa aknesta kärsivälle.

Haluatko lukea lisää mistä akne voi johtua?

Kirjoitin hyödyllisen kirjoituksen, jossa käydään läpi mistä akne johtuu ja onko siitä eroon pääseminen mahdotonta. Käy lukemassa kirjoitus täältä.

Jatka lukemista
Ota yhteyttä
Peuranpolvi 6, 40400 Jyväskylä
Sähköposti: senjasoukka@gmail.com
Puhelin: 040 546 8080
Yhteistyökumppanit
Sivujen toteutus jyDev Oy