Soita heti: 040 546 8080
Ma-Pe: 10.00-17.00 La, Su: Sopimuksen mukaan
Takaisin blogin etusivulle
Akne
Oletko jättänyt nämä pois ruokavaliosta jos sinulla on akne?
3.21.2024 10:05
Appelsiinin puolikkaita keltaisella taustalla.

Kukapa ei olisi syyttänyt ruokavaliossa esimerkiksi suklaata finnien aiheuttamisesta?

Kerron sinulle onko aknelle hyväksi, kun suositellaan jätettävän esim. maitotuotteet ja herkut pois ruokavaliosta aknea parantaessa. Ja pitääkö sinun hyvästellä suklaa vähintäänkin siihen asti, että akne on hävinnyt tai kenties loppuiäksi.

Olen tehnyt aiheesta myös videon, jossa kerron 3 asiaa joita et halua syödä jos sinulla on akne.

Pitääkö ruokavaliota rajottaa aknen kanssa?

Itse olen sitä mieltä, että että mitään radikaaleja pois sulkevia rajoitteita ei tarvitse tehdä. Mutta on suotavaa tehdä pientä ruokapäiväkirjaa, jotta näet jos ruokavaliossa on jotakin erityisen paljon tai jotain liian vähän. Jokainen meistä on erilainen ja toinen saattaa olla herkkä jollekkin raaka-aineelle ja toisella se ei vaikuta mitenkään. Silloin totta kai täytyy miettiä jätetäänkö se asia ruuasta pois ja vaikuttaako se akneen. Esimerkkinä jos et siedä laktoosia maitotuotteissa ja silti saat sitä paljon, niin se voi vaikuttaa vatsantoimintaan, joka voi vaikuttaa akneen. Jos olet herkkä viljoille ja niiden syöminen aiheuttaa vatsan väänteitä on todennäköistä ettei ihosi saa hyvinä ravinteita ja kehossasi on tulehdustila, joka taas vaikuttaa akneen.

Miksi sokeri ja maito pitäisi jättää pois?

Sokeri ja maito molemmat paljon käytettynä lisäävät kehon tulehdustilaa. Niin kuin olen aiemminkin puhunut tämä tulehdustila vaikuttaa myös aknen pahentumiseen. Olen nähnyt työssäni tapauksia, joissa asiakkaat saattavat syödä muuten terveellisesti ja monipuolisesti, mutta esim. maitoa juodaan päivän aikana lähes litra, jonka lisäksi syödään maitotuotteita kuten maitorahkaa ym. Tai ei syödä muita herkkuja kuten karkkia, mutta sipsejä senkin edestä. Sipsitkin muuttuvat kehossa sokeriksi.

Maitosuklaa sisältää paljon sokeria vaikka itse suklaa ei välttämättä ole täysin pahaksi aknelle. Itse asiassa tumma suklaa sisältää antioksidantteja, jotka ovat hyväksi keholle ja iholle.

Sokeria saa monesta eri ruokalähteesta huomaamatta. Siksi on hyvä myös tarkastella kaikkea syötävää eikä vain niitä herkkuja. Onko jogurttiin lisätty paljon sokeria makua antamaan vai syötkö vaikka kreikkalaista jogurttia ja lisäät makua marjoista? Myös vaalea leipä muuttuu kehossa sokeriksi, jonka takia vaalea leipä on myös ollut kiellettyjen listalla aknen kanssa kamppailevilla.

Miten lähden muuttamaan ruokavaliota?

Voit kääntyä alan ammattilaisen puoleen, joka kokoaa juuri sinulle sopivan ruokavalion. Mutta jos haluat lähteä ensin tavoittelemaan perusterveellistä ruokavaliota, niin tee viikon mittainen ruokapäiväkirja. Tarkastele sitten mitä epäkohtia siellä voi olla ja valitse yksi. On se sitten vaikka paahtoleivän syöminen päivittäin. Voitko vaihtaa sen esimerkiksi ruisleipään tai vähentää sitä pikku hiljaa ja nauttia siitä silloin tällöin? Oma kesäherkkuni on suklaajäätelö, joten saatan joskus tehdä nicecreamia eli pakastan hedelmiä, survon ne sileäksi ja syön sitä. Saatan ripotella pinnalle tummaa suklaata. Aina ei tarvitse jättää herkkuja pois, mutta vaihtaa niitä terveellisempään vaihtoehtoon.

Aknen kanssa ei minun mielestä tarvitse rajoittaa ruokavaliota radikaalisti. Toki jos perusruokavalio on retuperällä, sen korjaaminen voi olla isokin muutos. Kuitenkin usein asiakkaiden ruokavaliota tarkastellessa sieltä löytyy jokin yksittäinen ruoka-aine, jota tulee käytettyä huomattavan paljon. Kun sen käyttöä rajoitetaan normaaliin, voi aknekin alkaa pikku hiljaa paranemaan. Pelkkä ruokavalio ei kuitenkaan aina korjaa aknea, vaan tarvitaan oikeanlaista ihonhoitoa sen lisänä.

Haluatko osallistua lyhyeen ihonhoito kyselyyn? Kysely on toteutetaan nimettömänä ja se auttaa minua ymmärtämään teidän tarpeita ihonhoidon saralla. Koska sitä varten tämä blogi on ja sitä varten minä olen tällä alalla. Auttamassa kaikkia saavuttamaan ja pitämään terve iho!

Kyllä, haluan vastata kyselyyn!

Jatka lukemista
Ota yhteyttä
Peuranpolvi 6, 40400 Jyväskylä
Sähköposti: senjasoukka@gmail.com
Puhelin: 040 546 8080
Yhteistyökumppanit
Sivujen toteutus jyDev Oy