Soita heti: 040 546 8080
Ma-Pe: 10.00-17.00 La, Su: Sopimuksen mukaan
Takaisin blogin etusivulle
Ihonhoito
Näin valitset - fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja
3.21.2024 10:05
Appelsiinin puolikkaita keltaisella taustalla.

Aurinkovoiteita on varmasti lähes yhtä monta kuin on ihonhoitotuotteitakin eri ihotyypeille. Siihen viidakkoon saattaa eksyä ja ajatella, kunhan on jotakin, joka ei kuitenkaan estä ruskettumasta. Haluan hieman raottaa tätä viidakkoa auki ja selventää millaisen aurinkosuojan voisit valita ihollesi.

Käydäänpä nyt ensin läpi mitä eroa fysikaalisella ja kemiallisella aurinkosuojalla. Fysikaalinen aurinkosuoja tekee ihon pinnalle kalvon, joka heijastaa UV-säteet pois päin ihosta. Tällöin haitalliset säteet eivät pääse ihollesi. Fysikaalisen suojan kanssa täytyy usein muistaa lisätä sitä päivän mittaan jos on paljon ulkona. Tätä aurinkosuojaa suositellaan usein lapsille, jotta he eivät saisi kemiallisia aineita iholleen.

Kemiallinen suoja imeytyy ihoon, jossa se muuttaa UV-säteet lämmöksi jolloin ne eivät pääse tuhoamaan ihoa. Tätä aurinkosuojaa ei tarvitse niin usein lisäillä kuin fysikaalista, mutta ihoa kannattaa tarkkailla. Jos se alkaa yhtään punottaa, on jo kiire lisätä suojausta. Kannattaa hieman ennakoida, eli lisää aurinkosuojaa jos tiedät olevasi paljon ulkona kesähelteellä tai käyt uimassa ja suoja ei ole vedenkestävä.

Kurkkaa hyödyllinen Instagram videoni alta.

Näin et käytä aurinkosuojaa väärin

Valitako SPF 15, 30 vai 50?

Tämä onkin hauska sillä mitä enemmän tulee ikää, sitä isompi SPF merkintä purkista löytyy. Miksi niitäkin täytyy olla eri vahvuuksia? Mene ja tiedä, mutta jokainen niistä onneksi antaa yli 90% suojan. Mutta kannattaa huomioida tuotetta valittaessa, että jos se antaa vain kemiallisen suojan ja suojakerroin on esim. SPF 50 tarkoittaa se usein sitä, että tuotteessa on suht paljon kemikaaleja. Nämä kemikaalisen suojan antavat kemikaalit voivat tehdä ihollesi myös hallaa. Ne voivat muuttua ihossa vapaiksi radikaaleiksi, jotka taas tuhoavat mm. kollageenia aiheuttaen ikääntymisen merkkejä ihossa.

Millainen fysikaalinen suoja sitten on hyvä? Moni osaakin jo etsiä aurinkosuojasta merkinnät UVA ja UVB. Tällöin tuote suojaa ihoa monipuolisesti ja tehokkaasti. Nykyään useassa aurinkosuojassa lukee, että se sisältää E-vitamiinia. Se tarkoittaa, että tuotteessa on antioksidantti, joka korjaa heti vapaiden radikaalien tekosia. Vapaita radikaaleja voi tulla kemiallisesta suojasta itsestään sekä auringon säteistä. E-vitamiini estää iholle tulemasta vanhentumisen merkkejä kuten juonteita ja ihon napakkuuden menettämistä.

Kun valitset aurinkosuojaa ja sen kerrointa, niin katso onko tuotteessa UVA ja UVB suoja, onko tuotteessa E-vitamiinia tai mainintaa antioksidanteista ja onko tuotteessa esimerkiksi sekoitettu fysikaalista ja kemiallista suojaa. Otit sitten SPF 15 tai SPF 50, muista lisätä sitä pitkin päivää. Suojakertoimen 50 teho jää vähäiseksi jos sitä ei lisätä ja käytetä ohjeen mukaisesti.

Näissä tapauksissa haluat ehkä valita fysikaalisen suojan

On tapauksia, joissa fysikaalinen suoja on ihon kunnon kannalta parempi vaihtoehto. Näitä ihon tiloja ovat akne, ruusufinni ja pigmenttiläiskät. Näissä iho-oireissa iho on valmiiksi herkkä ja kemiallisen suojan kemialliset reaktiot ihossa voivat pahentaa iho-oireita.

Kirjoitin instagramiin miksi fysikaalinen suoja on parempi. Voit käydä lukemassa sen tästä.

Kumpi siis on iholleni parempi?

Niin kauan kun tiedät, että tuote on laadukas eikä ihossasi ole yllämainittuja iho-oireita niin kumpi vaan sopii käyttöön. Kemiallinen suoja on monesti hieman pidempi kestoinen suoja kuin fysikaalinen. Jos suosit luonnonkosmetiikkaa, on kemiallinen suoja ehkä mieleisempi vaihtoehto vaikka se ei luonnonkosmetiikkaa olisikaan.

Jatka lukemista
Ota yhteyttä
Peuranpolvi 6, 40400 Jyväskylä
Sähköposti: senjasoukka@gmail.com
Puhelin: 040 546 8080
Yhteistyökumppanit
Sivujen toteutus jyDev Oy