Soita heti: 040 546 8080
Ma-Pe: 10.00-17.00 La, Su: Sopimuksen mukaan
Takaisin blogin etusivulle
Akne
Miksi mustapäät aiheuttavat finnejä?
3.21.2024 10:05
Appelsiinin puolikkaita keltaisella taustalla.

Moni ehkä tietääkin mikä on mustapää ihossa, mutta kertaus on opintojen äiti. Mustapäät ovat tumman ruskeita / mustia tukoksia ihohuokosessa. Ne ovat väriltään tummia, koska ne ovat päässeet ihohuokosesta kosketuksiin ilman kanssa. Tarkemmin hapen kanssa ja se on hapettunut. Sen pää on siis tumma. Toisin kuin valkopäät ovat ihon alla eivätkä kosketuksissa ilman kanssa, jolloin valkopäät ovat vaaleita.

Älä epäröi kuinka aloitat ihonhoidon tehokkaasti. Tein sinulle sitä varten ilmaisen oppaan Täydellinen iho viikossa.

Mistä mustapäät sitten syntyvät?

Ne muodostuvat ihohuokoseen, kun iho erittää talia ja siihen sekoittuu kuollutta ihosolukkoa. Tällöin huokoseen syntyy tulppa. Kerron alempana miksi emme halua mustapäiden (ja valkopäiden) tekevän tulppia ihohuokosiin.

Miten ehkäisen nämä tukokset?

Talin täytyy päästä virtaamaan vapaasti ja kevyesti ihosta. Tali on se joka saa nenäsi kiiltämään ja saamaan meikin valumaan pois paikaltaan päivän aikana. Mutta yleisemmin vain talin liikaeritys tekee tätä. Älkäämme kuitenkaan pitäkö talia hirviönä. Sillä on tehtävä ihossamme ja se on kosteutus.

Jos iholla on taipumus tuottaa paljon talia ja sinulla on mustapäitä on ratkaisu suht yksinkertainen. Meidän täytyy estää ihohuokosten täyttyminen kuolleella ihosolukolla sekä pitää tali notkeana. Ajattele sitä vaikka ihosi säännöllisenä siivoamisena. Siivoat huokoset säännöllisesti, jotta tilanne ei räjähdä käsiin (niin kuin sotkuinen vaatekaappi). Hyvänä esimerkkinä toimii jälleen kuorinta. Se poistaa liiallista törkyä ihon pinnalta ja antaa huokosten hengittää.

Miksi varsinkin akneihoon ei haluta mustapäitä?

Ylempänä puhuin näistä tulpista, joita emme halua ihoon. Vaikka akneiho olisi ollut jo hetken vapaa tulehduksellisista finneistä, voi ihohuokosten tukkeumat aiheuttaa ison tulehduksen finnin tai jopa kystan. Kun aknebakteeri pääsee tähän tukokseen se lisääntyy huomattavasti ja saa aikaan tulehduksen. Eli jokaiseen mustapää tai valkopää kohtaan voi syntyä finni.

Kun pidämme ihon puhtaana ja hengittävänä sinne ei kerry tukoksia, jotka voivat tulehtua ja aiheuttaa finnejä. Onko sinulla akne? Lue aikaisempi kirjoitukseni Onko aknesta eroon pääseminen mahdonta, jossa saat tietää mm. yleisimmät syyt mistä akne johtuu.

Jatka lukemista
Ota yhteyttä
Peuranpolvi 6, 40400 Jyväskylä
Sähköposti: senjasoukka@gmail.com
Puhelin: 040 546 8080
Yhteistyökumppanit
Sivujen toteutus jyDev Oy